Chipsy z Jarmużu

jarmuz-9935

Chipsów właściwie nie jem i traktuje raczej jako śmieciowe jedzenie . W tym wypadku jest inaczej jest zdrowy sam w sobie a z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy i przypraw dalej nim pozostaje 😉 Sam przepis jest banalny i szybciutki wiec do rzeczy :

Do zrobienia chipsów potrzebujemy :

jarmuz-9919

-odrobiny oliwy z oliwek,
-soli ziołowej 9 może być inna przyprawa np pieprz ziołowy, coś ostrego według uznania jak w chipsach
– Jarmuż
– oraz papier do pieczenia
Jarmuż dzielimy na mniejsze kawałki oddzielając twardą cześć liścia pozostawiając tylko miękkie części ja na zdjęciu :

jarmuz-9921
Miękkie części liścia

jarmuz-9924
Twarde cześć oddzielamy i wyrzucamy

jarmuz-9925
Pozostaje nam coś takiego 😉

teraz smarujemy papier do pieczenia oliwą i wcieramy rozlaną oliwę w nasze przyszłe chipsy i posypujemy solą ale tak z umiarem zarówno oliwy i soli.

jarmuz-9929

W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do około 200 C i ustawiamy grzanie góra -dól lub jak komuś dobrze działa termoobieg.

Wstawiamy chipsy do piekarnika na jakieś 5-7 minut tak by się wysuszyły jak poczujecie zapach pędźcie do piekarnika chipsy powinny być suche potem bardzo łatwo je przypalić więc uważajcie

jarmuz-9930

po 5-7 minutach wyciągamy z piekarnika coś mniej więcej takiego

jarmuz-9931

Nie przejmujcie się tym że chipsy są lekko zabrązowione grunt by nie były spalone. Powinny się rozpuszczać w ustach 😉
Prawda że szybko się je robi ?

Życzę udanych chipsów i smacznego do piwa jak znalazł 😉

Jarmuż należący do roślin kapustowatych jest znany już z okresu średniowiecza gdzie był jednym z najpopularniejszych zielonych warzyw. Uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i mające właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia. Podobnie jak brokuły zawiera sulforafan, związek mający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *