Dzisiaj zaserwuje Wam przepis na placki z dyni ( no może nie z samej dyni ale dyńka tutaj rządzi). Przepis w miarę prosty i nieskomplikowany jak zresztą wszystkie jakie Wam podaje no może za wyjątkiem bezy ;-).
Do wykonania placków potrzebujemy :
1. Dynie
2. Cukinie
3.Cebulę
4.Mąke ziemniaczaną
5.Mąkę kukurydzianą
6. Przypraw : kurkuma , majeranek , tymianek , sól ziołowa
7. Odrobiny oliwy z oliwek
8. oleju kokosowego do smażenia
Dynie , cukinie oraz cebulę obieramy , dynie kroimy dodatkowo na mniejsze kawałki.
Wszystkie warzywka ścieramy na tarce na grubych oczkach 😉
Wrzucamy do sitka by całość ociekła ( jeśli jest zbyt dużo soku)
Potem przekładamy do miski dodajemy maki i przyprawy
Całość mieszamy aż do uzyskania w miarę jednolitej masy w czasie mieszania dodajemy oliwy z oliwek by wszystko lepiej się zespoliło.
Roztapiamy tłuszcz kokosowy na patelni ( polecam patelnię ceramiczna koniecznie gładką ułatwia smażenie z minimalna ilością tłuszczu i nie przypala się
Z „masy” którą ugnietliśmy w misce formujemy placki, najlepiej nie za duże będzie nam je łatwiej potem przewracać na patelni i smażymy nucąc sobie pod nosem ulubioną melodie 😉 koniecznie z uśmiechem. Pamiętajmy by nie przesadzać z ilością oleju do smażenia bo jest on wchłaniany przez placki i będą potem zbyt tłuste ( no chyba że ktoś właśnie rzuca dietę w Mac donaldzie lub innej wspaniałej restauracji gdzie smaży się na głębokim tłuszczu i nie może za szybko się odzwyczaić)
Gdy placki lekko się podpieką przewracamy je na druga stronę czynność powtarzamy aż do uzyskania zadowalającego efektu.
Warto zaopatrzyć się w takie narzędzie ułatwia przewracanie placków i nie rysuje patelni
Potem pozostaje nam tylko przełożyć je na talerz i podać do stołu 😉
Smacznego 😉