Kapusta zasmażana

kapusta8

Dzisiaj Podam prosty przepis jak przygotować pyszną kapustę w bardzo prosty sposób. Do przygotowania potrzebujemy:

kapusta2

  1. Kubełek kiszonej kapusty z marchewką ( może być też bez)
  2. ćwiartkę kostki masła
  3. sos sojowy
  4. liść laurowy
  5. ziele angielskie
  6. bazylie 1-2 łyżeczki
  7. majeranek 1-2 łyżeczki
  8. pieprz cayenne odrobinka
  9. vegeta
  10. Opcjonalnie można dodać suszone grzyby, kminek

Kapustę odsączamy z wody
kapusta3

i całą dajemy do garnka zalewamy wodą tak by przykryła całą kapustę , dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, bazylię

kapusta4

Gotujemy do wrzenia, a potem na małym ogniu gotujemy pod przykryciem 40 minut. Po zagotowaniu odlewamy wodę, dodajemy 1/4 kostki masła, sos sojowy ( sporo nie żałujemy) vegetę do smaku i odrobinę pieprzu cayenne ( omyłkowo na zdjęciu jest curry przepraszam)

kapusta7

Wszystko razem jeszcze raz gotujemy , tym razem mieszamy często gotujemy tak by wszystkie składniki mogły się wymieszać i przeniknąć a masło stopić.

kapusta6_1

I to praktycznie wszystko kapusta gotowa.

kapusta9

SMACZNEGO 😉
Proszę nie sugerować się markami produktów na zdjęciach są one tylko poglądowe nie reklamuje żadnego wymienionego produktu.
Uczulam Was natomiast by kupować produkty bez chemii, w przypadku kapusty dobrze by skład był taki jak poniżej.
kapusta1

Kapusta zasmażana to bardzo tradycyjne danie kuchni polskiej często jest stosowana jako dodatek do dania głównego mięsa i ziemniaków. Ja polecam ją jako samodzielna potrawę lub przekąskę.
Przepisów na kapustę jest całe mnóstwo i warto czasem poeksperymentować dodają nowe składniki lub przyprawy lub skorzystać z innych przepisów by stworzyć swój własny. Zimową porą kapusta jest dobrym daniem ze względu na swoje wartości odżywcze i witaminy : A, C,E, Tiamina, Ryboflawina, Niacyna, B-6, B-12, Kwas Pantotenowy, Cholina, Betaina, minerały: Wapń, Żelazo, Magnez, Fosfor, Potas, Cynk, Selen.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *