Banalna jajecznica

jajecznica12Dzisiaj podam Wam przepis na banalnie prostą jajecznicę. Trochę inną niż tą którą znacie ale mam nadzieje ze przypadnie Wam do gustu. Przygotowanie jej zajmie Wam chwilkę tak w sam raz na niedzielne śniadanko ;-).

Do przygotowania będziemy potrzebowali:

  1. trzech jajek
  2. dwóch pomidorków
  3. szczypty pieprzu ziołowego
  4. półtorej łyżeczki soli ziołowej
  5. odrobinę mleka
  6. pęczek zielonej cebulki lub lepiej szczypiorku
  7. 2 łyżeczki bazylii
  8. dwie łyżki oliwy z oliwek

jajecznica1

Zaczniemy od pomidorów najpierw parzymy je wrzątkiem ( mała porada warto je wpierw lekko naciąć lub nakłuć nożem w paru miejscach) by potem zdjąć z nich skórkę.

jajecznica4

Następnie kroimy obrane pomidory oraz cebulkę
jajecznica5

Pomidory dajemy na patelnie gdzie wcześniej wlaliśmy oliwę z oliwek i zasmażamy
jajecznica6

jajecznica8

Smażymy na małym ogniu tak długo aż  będą wyglądały podobnie to tych na zdjęciu mieszając je co jakiś czas by się nie przypaliły

W tym samym czasie wbijamy jajka dodając do nich sól ziołową pieprz ziołowy , pokrojona cebulkę oraz mleko ( spowoduje ono że nasza jajecznica będzie miała delikatniejszy smak) i całość starannie mieszamy tak by jajka były dobrze rozbite.
jajecznica2

jajecznica7

Gdy mamy już przysmażone pomidory i rozbełtane jajka wlewamy je na patelnie do  pomidorów, dodajemy bazylię  i smażymy jeszcze przez chwile aż jajka się zetną (mieszamy cały czas ) 

jajecznica10

na koniec powinniśmy otrzymać coś takiego 😉 ot i jajecznica gotowa  prawda że prosta ?
jajecznica11

Życzę smacznego 😉

2 myśli nt. „Banalna jajecznica”

  1. super przepis:) w uzupełnieniu dodam, że najlepiej przyrządzać jajka w temperaturze nie przekraczającej 92 stopnie Celcjusza czyli tak zwana jajecznica na miękko lub jaja gotowane na miękko. Nie tracą one wtedy m.inn. lizyny, która jest odpowiedzialna za przetwarzanie złego cholesterolu. Tak przygotowane jedzenie (dotyczy to również mleka i masła) nie dostarcza złego cholesterolu a wręcz usuwa go z organizmu. Jajo kurze ogólnie jest cennym pokarmem dlatego, że zawiera wszystkie osiem aminokwasów, których nie wytwarzamy w organiźmie i musimy je sobie dostarczyć dla prawidłowej diety. Oczywiście z wielu powodów zachęcam do jedzenia jajek „zerówek”, pozdrawiam:)

    1. Dzięki za ocenę i ciekawe informacje ;-). Zapraszam pozostałych czytelników do dyskusji we wszystkich tematach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *