Dzisiaj zaproponuje Wam pieczeń bez mięsa czyli pieczeń wegetariańską, nazwa może ciut na wyrost, bo smakowo nie przypomina mięsa, ale myślę ze przypadnie Wam do gustu.
Do sporządzenia pieczeni będziemy potrzebowali:
- ćwiartki selera
- dużego pora
- dwóch jajek
- jeden Fenkuł * ( inaczej zwany koprem włoskim lub azorskim)
- torebkę ryżu białego lub basmati
- 3/4 szklanki bułki tartej
- przyprawy: sól ziołowa 1 -2 łyżeczek lub wegeta, pieprz cayenne 1 łyżeczka, carry – 1 łyżeczka
Ryż zalewamy wodą tak by był przykryty jakieś 2-3 cm i gotujemy według czasu podanego na opakowaniu w tym przypadku 12 minut.
Warzywa czyli por, seler, fenkuł kroimy na mniejsze kawałki i ścieramy w robocie kuchennym na grubych oczkach
Po starciu przekładamy całość do miski
Mieszamy dokładnie
Dodajemy bułkę tartą i przyprawy ponownie mieszamy
Dodajemy ugotowany wcześniej ryż a potem bułkę tartą pół szklanki
Ponownie mieszamy i dodajemy rozbełtane jajka i jeszcze raz mieszamy bardzo dokładnie.
Kolejnym krokiem będzie przygotowanie formy
Formę nacieramy dokładnie masłem a potem posypujemy bułką tartą
Całość przenosimy z miski do formy dokładnie ubijając jak babkę z piasku.
Rozgrzewamy piekarnik do 200oC ustawiając grzanie góra dół jak na zdjęciu.
Pieczemy 40 minut, po upieczeniu ostrym nożem oddzielamy pieczeń od formy i wykładamy na deskę.
Pieczeń można jeść na ciepło jak i na zimno np z ketchupem
SMACZNEGO !
* Fenkuł warzywo z rodziny selerowatych w smaku przypomina anyż. Jego bulwy kształtem przypominają seler a natka koper. Obecnie znany jest ze swoich właściwości leczniczych i smakowych. Jedna sztuka zapewnia około 93 % zapotrzebowania na witaminę C, 49% na potas, 49% witaminę B1 oraz 23% kwas foliowy i 33% błonnik. Fenkuł dobrze wpływa na trawienie, pobudza pracę żołądka, zawiera kwercetynę ( silny przeciwutleniacz), który hamuje objawy alergii, działa przeciwzapalnie, niszczy wolne rodniki a nawet chroni przed nowotworami.
Imponująca strona. Pozdrawiam 🙂
Dzięki za przepis, dzisiaj wypróbuję go:) pozdrawiam!