Chipsy z Jarmużu

jarmuz-9935

Chipsów właściwie nie jem i traktuje raczej jako śmieciowe jedzenie . W tym wypadku jest inaczej jest zdrowy sam w sobie a z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy i przypraw dalej nim pozostaje 😉 Sam przepis jest banalny i szybciutki wiec do rzeczy :

Do zrobienia chipsów potrzebujemy :

jarmuz-9919

-odrobiny oliwy z oliwek,
-soli ziołowej 9 może być inna przyprawa np pieprz ziołowy, coś ostrego według uznania jak w chipsach
– Jarmuż
– oraz papier do pieczenia
Jarmuż dzielimy na mniejsze kawałki oddzielając twardą cześć liścia pozostawiając tylko miękkie części ja na zdjęciu :

jarmuz-9921
Miękkie części liścia

jarmuz-9924
Twarde cześć oddzielamy i wyrzucamy

jarmuz-9925
Pozostaje nam coś takiego 😉

teraz smarujemy papier do pieczenia oliwą i wcieramy rozlaną oliwę w nasze przyszłe chipsy i posypujemy solą ale tak z umiarem zarówno oliwy i soli.

jarmuz-9929

W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do około 200 C i ustawiamy grzanie góra -dól lub jak komuś dobrze działa termoobieg.

Wstawiamy chipsy do piekarnika na jakieś 5-7 minut tak by się wysuszyły jak poczujecie zapach pędźcie do piekarnika chipsy powinny być suche potem bardzo łatwo je przypalić więc uważajcie

jarmuz-9930

po 5-7 minutach wyciągamy z piekarnika coś mniej więcej takiego

jarmuz-9931

Nie przejmujcie się tym że chipsy są lekko zabrązowione grunt by nie były spalone. Powinny się rozpuszczać w ustach 😉
Prawda że szybko się je robi ?

Życzę udanych chipsów i smacznego do piwa jak znalazł 😉

Jarmuż należący do roślin kapustowatych jest znany już z okresu średniowiecza gdzie był jednym z najpopularniejszych zielonych warzyw. Uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i mające właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia. Podobnie jak brokuły zawiera sulforafan, związek mający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.